TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ’NDEN BUĞDAY FİYATLARINA TEPKİ

TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ’NDEN BUĞDAY FİYATLARINA TEPKİ

ABONE OL
7 Haziran 2024 15:08
TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ’NDEN BUĞDAY FİYATLARINA TEPKİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hükümet tarafından dün açıklanan 2024 yılı buğday alım fiyatlarına bir tepki de Türkiye Ziraatçiler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Burak Uğur’dan geldi. Fiyat artışını yetersiz bulduklarına vurgu yapan Uğur, “Türkiye genelinde çiftçilerimiz ve tarım sektörünün tüm paydaşları olarak, 2024 yılı buğday fiyatlarının açıklanmasını büyük bir hayal kırıklığı ve endişeyle karşılıyoruz. Açıklanan fiyatların, tarımsal üretim maliyetlerimizle uyumlu olmadığı ve çiftçilerimizin geçimlerini sürdürebilmeleri için yeterli desteği sağlamadığı kanaatindeyiz. Ülkemizde enflasyon düzeyinin %70’ler bandında olduğu resmî kurumlarca da ifade edilmektedir. Tarımsal girdilerin geçtiğimiz yıla göre artışları da incelendiğinde ortalama artış düzeyinin %100 oranında olduğu görülmektedir. Fakat açıklanan hububat alım fiyatlarında uygulanan %20’lik yetersiz artış üretimi durma noktasına getirebilir, çiftçilerin üretimden uzaklaşmasına neden olabilir. Tüm yönetenlere çağrımızdır, bir an önce karar gözden geçirilmeli ve fiyat düzenlenmesi yapılmalıdır. ” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDU

Açıklamalarını dört başlık altında toplayan Uğur, “Açıklanan fiyatlar, son yıllarda hızla artan üretim maliyetlerini karşılamaktan uzaktır. Gübre, mazot, tohum, sulama ve diğer girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, belirlenen fiyatlar çiftçilerimizin emeğinin karşılığı değildir. Türkiye’deki çiftçiler, artan maliyetler ve düşük gelirler nedeniyle tarımı bırakma noktasına gelmiştir. Bu durum, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmakta ve ülkemizin gıda güvenliğini riske sokmaktadır. Tarım sektörü, ekonomik kriz dönemlerinde bile ülkenin bel kemiği olmuştur. Ancak, çiftçilerin yeterli destek alamaması, sektörün giderek küçülmesine ve ithalat bağımlılığının artmasına yol açmaktadır. Ülkemizin kendi kendine yetebilen bir tarım politikasına ihtiyacı vardır. Çiftçilerin emeğini ve maliyetlerini karşılayacak adil ve sürdürülebilir fiyat politikalarının hayata geçirilmesi, Gübre, mazot, tohum gibi temel girdilerde vergi indirimi ve sübvansiyonların artırılması, Çiftçilere yönelik finansal destek ve teşvik programlarının kapsamının genişletilmesi, Modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması ve çiftçilerin eğitimi için daha fazla kaynak ayrılması gerekmektedir. Çiftçilerimizin emeğinin ve tarım sektörünün ülkemiz için taşıdığı değerin farkında olarak, bu konuda daha duyarlı ve etkili politikaların geliştirilmesini talep ediyoruz. Geleceğimizin teminatı olan tarım sektörünü desteklemek, hepimizin ortak sorumluluğudur.” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.