İlçe Sağlık Müdürü Dr. Osman İmren, mevsim geçişler dolayısıyla mevsimsel grip vakalarında artış olduğunu belirterek özellikle okullarda grip vakalarının daha çok görüldüğünü ifade etti.
Gribin belirtileri nelerdir
Mevsimsel gribin virüs tarafından oluşturulan ve solunum sistemini etkileyen bir hastalık olduğunu belirten İlçe Sağlık Müdürü Dr. Osman İmren “ Grip hastalığının ilk belirtileri 38 dereceye çıkan ateş, şiddetli eklem ve kas ağrıları halsizlik, titreme, öksürük ve kusma şikayetleridir. Virüs vücuda girdikten sonra 1-7 gün arasında kendini göstermeye başlar.
Grip virüsü çok kolay ve hızlı bulaşan bir virüstür. O yüzden okullar gibi kalabalık ortamlarda çok daha hızlı bulaşır. Öksürük ve hapşırık ile ortama yayılan damlacıklar bulaşıcı etkiye neden olur. Gripten korunmanın en etkili yöntemi grip aşısı olmaktır. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka devletimizin ücretsiz grip aşısı uygulamasından yararlanmasını tavsiye ediyorum.
Risk grupları nelerdir
Grip hastalıklarında bazı gruplar daha fazla risk altında olurlar. 65 yaş üstü ve 2 yaş altı çocuklar ve kronik rahatsızlığı olanlar risk grubunun en üstünde yer alırlar. Obezler, sağlık çalışanları ve gebeler diğer risk grubunu oluşturan bireylerdir. Özellikle 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan kişilerde gerekli önlemler alınmaz ise grip zatürreeye çevirebilir. Bu da daha büyük risk anlamına gelir.”
Kişisel korunma yöntemleri
Virüsün yayılma hızına dikkat çeken Dr. Osman İmren “ Bu konuda öncelikle hijyen konusuna çok dikkat etmek gerekir. Hastayken, hastalığı bulaştırmama adına olabildiğince diğer kişilerle temas azaltılmalıdır. Öğrencilerin hasta iken kesinlikle okula gitmemeleri gerekir. Çocuklarımıza öksürürken veya hapşırırken ağızlarını kapatma alışkanlığını kazandırmalıyız. Eller çok sık sık yıkanmalıdır. Ateşin derecesine göre ateş düşürücüler ve öksürük şurupları da tedavinin bir parçası olmalıdır. Ancak mutlaka yatarak istirahat bu hastalığı ilacıdır. Tüm saydıklarımın yanı sıra sıvı tüketimi çok önemlidir. Sıvı tüketimini herhangi bir sıvı olarak değil su tüketimi olarak algılanmalıdır. Vitamin takviyesi yapılmalı ve bolca sebze ile meyve tüketilmelidir.
Grip için antibiyotik ilaçlar kullanmayın
Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir. Grip için antibiyotik kullanılması gerekmez. Gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerin direnç kazanmasına neden olacaktır. Bu da antibiyotik kullanılması gereken hastalıklarda antibiyotiklerin etkisiz kalmasına neden olacaktır. “ Dedi.
GÜNDEM
11 Ekim 2024GÜNDEM
11 Ekim 2024GENEL
11 Ekim 2024GÜNDEM
11 Ekim 2024GÜNDEM
11 Ekim 2024GÜNDEM
11 Ekim 2024GENEL
11 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.