Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

ABONE OL
16 Mart 2023 13:16
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2012 yılında Haziran aynında yeniş iş sağlığı ve güvenliği kanunu kabul edildi ve bu kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte de tüm iş yerleri önemli bir yükümlülüğün altına girdi. Kanunun resmi gazetede yayınlanması ve yürürlüğe girmesinin ardından da 10 bin kişi için yeni iş alanı açılmış oldu. Peki, kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Aslında bu soru yasanın çıkışı ile gündeme gelen ve birçok kişi için de yeni bir iş kapısı olan soruyu oluşturmaktadır. Yazımızın içinde bu sorunun cevaplarını aramaya çalışacağız.

İş güvenliği ve iş sağlığı hem çalışanlara hem de işletme sahiplerine birçok farklı yükümlülükler getirdi. Tabi bu yükümlülükler sadece yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte vicdani ve ahlaki bir sorumlulukta üretti. İş çevresinde işçilerin en güvenli şekilde çalışması ve oluşabilecek olan hayati durumların önlenmesi için çalışma gösterecek olan birçok iş güvenliği uzmanı ortaya çıktı. Çıkan bu yasa, kamu ve özel sektördeki tüm işleri ve iş yerlerini kapsamı içine aldığı gibi aynı zamanda çırak, stajyer de dahil olmak üzere tüm çalışanları bu faaliyet içerisine aldı ve bu durumda çalışanların konumlarına ve faaliyet alanlarına da bakılmadı. Böylece de 1 milyon 435 bin işletme ve 11 milyon çalışan iş güvenliği kanununu kapsamına alınarak az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç farklı sınıfa ayrıldı. Bu sınıflamalar sayesinde de iş güvenliği uzmanlığı belirlenmiş oldu.

Bu kanun işveren ve çalışanların yanı sıra aynı zamanda iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına da bazı sorumluluklar yüklemiştir. Diğer yandan da işverene maddi ve manevi tazminat cezaları, çalışana iş durdurma ve iş akdini feshetme yetkisi ile birlikte iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının yapacakları da bu kanun metninde açık bir şekilde belirtilmektedir. Bu açıklamalarda sonra kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Sorusuna geçebiliriz.

İş Güvenliği Uzmanı kimdir?

Mimar, mühendis ve teknik elemanlar bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından iş güvenliği ve sağlığı hizmetlerinde görevlendirilmek üzere belgelendirilen kişilerden oluşmaktadır. Bu kişiler iş yerinin ve işçi sağlığının güvenliğini sağlamak konusunda uzman olan kişiler olmaktadır. Buradaki teknik elemandan kastedilen ise teknik öğretmenler, fen – edebiyat fakültelerinin fizik ve kimya bölümlerinden mezun olanlar ile iş sağlığı ve iş güvenliği programı mezunlarını kapsamaktadır.

Mimarlar, mühendisler ve teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilmek için öncelikle uzmanlık belgesi almaları gerekmektedir. Bunun için de bakanlık tarafından yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler veya özel eğitim kurumlarının düzenlediği eğitimlere katılması gerekmektedir. iş güvenliği konusunda verilen eğitimler 220 saat civarında olmaktadır. bu eğitimlerin 180 saat teori bilgileri oluştururken 40 saatlik eğitim dilimi de pratik eğitimleri kapsamaktadır. 180 saatlik teorik eğitimin 90 saati de uzaktan eğitim sistemi ile verilmektedir. Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Sorusunda bu eğitimlerin tamamlanması ilk başta gelecektir.

İş güvenliği uzmanları A, B, C gibi farklı sınıflardaki belgelere sahip olmalıdır. Bu belgeler işlerin tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli gibi sınıflandırılmasından kaynaklanmaktadır. C sınıfı belgesi az tehlikeli sınıflar, B sınıfı belgesi orta düzeyde tehlikeli işleri, A sınıfı belgesi ise çok tehlikeli iş güvenliği uzmanları belgesini oluşturmaktadır.

İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Gerekli olan bu eğitimlerin sonunda yapılan sınavlar bizzat Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından uygulanmaktadır. Sınavlar genellikle alınacak olan belgenin niteliğine göre farklılık göstermektedir. A sınıfı belge alanların sınavı ile B sınıfı belge alacakların sınavı birbirinden farklı şekillerde yapılmaktadır. Sınavda başarılı olunması için 70 puan ve üzerinde puan alınması önemli olmaktadır. Sınavda başarı gösterenlere Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki belgesi verilmektedir.

Adayların sınava girişleri ÖSYM tarafından yapılan duyurular ile belirlenmektedir. İş güvenliği sınavları Türkiye genelinde değil belli bölgelerde yapılmaktadır. Özellikle de bölgede 1000 kişi sayısı bulunmadığı zaman sınava girecek olan adaylar Ankara’ya gelmesi gerekmektedir. iş güvenliği sınav başvuruları belli dönemler arasında olmaktadır. Bu dönemler içerisinde kişiler öncelikle genel müdürlüğe başvuru yapmakta ve sonrasında da Genel müdürlüğün araştırması neticesinde kişilerin bilgileri ÖSYM’ye verilmektedir.

Sınava girmeye hak kazanan kişiler sınav tarihinde kendi branşından ve almak istediği sınav belgesine göre belirli şekilde sınavlara girmeye hak kazanacaktır. Sınavlar bir oturum şeklinde yapılmakta ve sınavda başarılı olan kişiler yetki belgelerini aldıktan sonra hem özel kurumlarda hem de kamu kurumlarında iş güvenliği ve iş sağlığı uzmanı olarak çalışabilmektedir.

İş güvenliği personeli bulundurmak artık işletmeler için yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. Son dönemlerde yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri aslında iş güvenliği uzmanlığının ne kadar gerekli ve ne kadar da önemli bir dal olduğunu göstermiştir. Her zaman için olması gereken ve son derece de gerekli bir alan olan iş güvenliği için hem kurslar hem de üniversitelerde bölümler bulunmaktadır. Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir sorusunda öncelikle bu işi gerçekten yapmayı isteyen ve gerekli tüm donanımlara sahip olanların tercih etmesi aranmaktadır. Sizler de ya özel kuruluşlarda ya da devlet kurumlarından iş güvenliği eğitimi alabilir ve sınavlarda başarı göstererek iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.