Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse edilen “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” kısa adıyla RE-You Projesi kapsamında 18-29 yaş arası 480 gence, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmeleri için gerekli nitelikleri kazandıracak rüzgar, fotovoltaik ve biyogaz olmak üzere, 3 enerji sisteminin dahil olduğu yenilenebilir enerji eğitimleri verilecek.
Eğitim Merkezleri: Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitimlerin içeriği ve müfredatları RE-You Projesi kapsamında uzmanlar tarafından hazırlandı. Eğitimde yer alacak kişiler için kriterler belirlendi ve bu kriterlere göre başvuru süreçleri tamamlandı. Rüzgâr, fotovoltaik ve biyogaz olmak üzere, 3 enerji sisteminin dahil olduğu yenilenebilir enerji eğitimlerine başvuran 1000’den fazla aday arasından kriterlere uygun 480 aday belirlendi.
RE-You Projesi kapsamında düzenlenecek 480 kursiyerin faydalanacağı yenilenebilir enerji eğitimleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde ve Balıkesir Üniversitesi’nde bulunan Sürekli Eğitim Merkezleri’nde verilecek. Eğitimler 24 Nisan 2023 günü Çanakkale’de, 22 Mayıs 2023 günü Balıkesir’de başlayacak.
Eğitimler; rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz enerjisi ve kariyer odaklı kurslar için toplamda 4 ay sürecek.
Başvurularda katılımcıların profilleri ve tercihleri dikkate alınarak rüzgar, fotovoltaik ve biyogaz enerji sistemlerine dağılımları gerçekleştirildi. Adayların 240’ı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde, 240’ı Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde 4 ay sürecek eğitimlere katılacak. Eğitimler için hem Balıkesir Üniversitesi’nde hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yenilenebilir enerji laboratuvarları kuruldu.
Her iki üniversitede yer alan Sürekli Eğitim Merkezlerinde, yenilenebilir enerji sektörüne nitelikli mühendis ve teknikerler olarak yetişmiş genç mezunların kazandırılması ve aynı zamanda işgücü piyasasının arz boyutunu sürdürülebilir kılmak hedefleniyor. Sürekli eğitim merkezlerinin rüzgâr-güneş-biyogaz alanlarında, eğitim verecek kapasiteye erişmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor.
Eğitim süresince uygulamalı ve teorik dersler verilecek, eğitim sonunda başarılı olan kursiyerler, “Seviye – 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi” alacaklar. Rüzgâr alanında eğitim alan gençler ayrıca 5 günlük “Global Wind Organization Basic Safety Training’e” katılacak ve başarılı olmaları koşuluyla sertifika almaya hak kazanacak.
Rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz alanında 5. Seviye Ulusal Meslek Standartlarına da uyumlu yenilenebilir enerji sistemleri eğitimleri ve kariyer odaklı kurslar (motivasyon, zaman yönetimi, iletişim, girişimcilik, yönetim ve organizasyon gibi) verilecektir.
Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri (EKAT) yeterliliklerini sağlayan teknisyenlere Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma eğitimi verilecek. 1 ay sürecek eğitimlerin sonunda sınavı geçen başarılı kursiyerler “EKAT Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi” alacak. EKAT eğitimi kursiyerleri, eğitim merkezinin misafirhanesinde konaklayacak. Eğitim süresince konaklama ve öğünler (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) proje tarafından karşılanacaktır.
Tüm RE-You faaliyetleri ücretsizdir. Kursiyerlerin Çanakkale/Balıkesir’e bir gidiş-dönüş masrafları ve yemek giderleri (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) proje tarafından karşılanacak. Şehir dışından gelen kursiyerler 4 aylık eğitim süresi boyunca haftanın 7 günü, Balıkesir’de ve Çanakkale’de ücretsiz konaklayacak.
Eğitimlerde başarılı olan kursiyerlere Türkiye genelindeki yenilenebilir enerji şirketlerinde staj yapma imkânı sağlanacak.
GÜNDEM
08 Aralık 2024GÜNDEM
08 Aralık 2024GENEL
08 Aralık 2024GÜNDEM
08 Aralık 2024GÜNDEM
08 Aralık 2024GÜNDEM
08 Aralık 2024GENEL
08 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.