Bilindiği üzere bir süre önce Bandırma Kent Konseyi genel kurulu yapılmış Dr. Murat Ergöz başkanlığında yeni bir yönetim oluşturulmuştu. Göreve başladıktan sonra bir dizi çalışmalara imza atan Bandırma Kent Konseyi 8 Mayıs günü seçimsiz olağan genel kurulunu yapacak. Bu çerçevede genel kurulun gündemi de yayınlandı. Gelin görün ki, dillere destan bir gündem… Sanırsınız Bakanlar Kurulu toplanıyor… Yetki yok, hayaller çok…
Bir bütçesi olmayan Bandırma Kent Konseyinin açıkladığı gündemi okuyan Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın surat ifadesini gerçekten görmek isterdim. Kuşkusuz bir kent için “vizyon” çok önemlidir. O kent konseyinin vizyonu ise o kent için çok daha önemlidir. Gündemi okuyunca Dr. Murat Ergöz’ün gerçekten “inanılmaz” bir vizyona sahip olduğuna canı gönülden inandım.
Hadi hep beraber Bandırma Kent Konseyi’nin Bandırma için hazırladığı projelere bir bakalım!!!
İlk maddenin Bandırma için en önemli madde olduğunu düşünüyorum. Yaşanılan son Silivri depreminden sonra uzmanların özellikle deprem konusunda Bandırma’yı işaret etmeleri bu maddeyi daha önemli hale getiriyor. 911 Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Gürsoy’un yıllardan bu yana hayata geçirilmesi konusunda çaba harcadığı Afet Mahalle kurtarma ekiplerinin kurulması ve eğitilmesi gündemin ilk maddesini oluşturuyor. Geç kalınmış bu çalışmanın yazıya dökülmesini belki yetkililer duyar diye düşünüyorum.
İkinci madde sokak hayvanları ile ilgili bir proje. Yeni kararname ile başıboş tüm sokak hayvanları belediyeler tarafından toplatılacak. Sahiplenilmeyen, birilerine göre tehlikeli olan bu canlara ne olacağını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Bandırma Kent Konseyi bu konuda sokak hayvanları için yeni yaşam alanları oluşturulmasını ve veteriner hizmetleri verilmesi ile kısırlaştırma yapılmasını öngörüyor.
Üçüncü madde Bandırma’ya hizmet etmiş kişilerin isimlerinin cadde ve sokaklara verilmesi maddesi. Bu isimlerin tespiti konusunda oluşacak heyetin sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum.
Roman Sanat Sokağı oluşturulması ile beraber bu üç madde de Bandırma Belediyesi’nin yapabileceği, maddi olarak da altından kalkabileceği gerçekçi projeler.
Genel kurulun 11. Maddesi Edincik mahallesinde Zeytin Festivalinin düzenlenmesi maddesi. Edincik Kapalı Pazaryeri projesinin parasızlık yüzünden yarı yarıya tırpanlandığını, Edincik sokaklarının bırakın araçları, insanların bile düşmeden, ayağı takılmadan gidemeyeceği bir halde olduğunu göz önüne alırsak Zeytin Festivali Bandırma Belediyesi için büyük gelir herhalde!!!
- madde; Son Kurşun anıtının tamamlanması. Bandırma’nın tanıtımı açısından çok önemli olan bu çalışma için geçmişte birçok girişimler yapılıp sözler verildi. Dağlarda tepelerde cihazlar ile hep beraber şehit mezarları aradık. Siyasiler seçim vaatlerinde bu konuyu kullandılar. Sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Kent olarak Kurtuluş savaşında son kurşunun Bandırma’da atıldığını ne yazık ki ülkeye anlatamadık. Borcumuz var diyerek arazilerini satan Bandırma Belediyesi’nin bu projeyi yapma şansı olabilir mi bunu Kent Konseyi yanıtlamalıdır!!!!
Genel Kurulun 14. Maddesi gerçekten bir deha ürünü diyebilirim. Bandırma Belediyesi eğimi yüksek sokaklara yürüyen merdiven koymalı diye proje üretmiş Kent Konseyi!!! Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi dostlar Bandırma’da eğimi yüksek olmayan kaç tane sokak sayabilirsiniz ki…. Bu proje kaç tane sokağı içeriyor ve maliyeti ne olacak sanırım hesaplamışsınızdır. Daha biz sokaklardaki çukurları, günde bilmem kaç kez patlayan su borularımızı onarmaya yetişemezken hangi hayalperest acaba yazdı bu maddeyi sormak isterim. Adama gülerler…
Belki benim vizyonumun yeterli olmaması ya da öngörüsüzlüğüm bu projeleri anlamama engel oluyor. Kuşkusuz bu kent için proje üretenler gibi düşünemesek de pratikte neler yapılabileceğini bilenlerdeniz. Bandırma Belediyesi sadece maaş ödemek için her ay 45 milyonluk araziler satarken, yol onarmaktan başka işlere yönelemezken Bandırma Kent Konseyi Genel kurulunda hazırlanan bazı projelere ben sadece şapka çıkartabilirim. Bakalım Başkan Dursun Mirza genel kurulda ne diyecek bu projeler karşısında hepimiz dinleyeceğiz. Tabi özellikle sokaklara konulacak yürüyen merdivenler hususunda!!!
Tamam Kent Konseyleri kent için projeler üretmelidir. Proje maliyetleri Kent Konseylerini bağlamayacaktır. Lakin biraz mantıklı olmakta fayda var diye düşünüyorum. Bandırma’nın trafik ve otopark sorunu tavan yapmışken, ulaşım araçları yüzünden Bandırmalı çile çekerken, Bandırma yeşile hasret kalmışken, Belediye boş arazilere çim ekmenin yeşil alan yapmak olduğunu zannederken, kentsel dönüşüm için vakit çoktan geçmişken, her gün su boruları patlayıp, onları onarmak adına verilen çaba ve ardından onarım için kazılan yolları kapatmaya yetişirken Kent Konseyimiz sokaklara yürüyen merdiven koyacakmış!!! Beyler siz bu kentte yaşadığınıza emin misiniz?
Çalışmalarınızı önemsesem de birçok gündem maddesinin pratikte ve maliyet de gerçekçi olmadığını görüyorum. Varın siz siz olun, kent yaşam kalitesini yükseltecek ancak yapılabilecek projeler üretin diyorum.