Cemal Vural ATABEY / ÖZEL HABER
Ülkemizde seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere bir çok haklarını Avrupa ülkelerinden bile önce elde eden kadınların toplum her kesiminde yürüttüğü başarılı çalışmalar hemcisleri tarafından örnek olarak addedilirken, ülkemiz açısından da gurur duyulacak bir farkındalık oluşturuyor. Bu farkındalıklara en iyi örneklerden biri de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma İtfaiye Grup Amirliği bünyesinde itfaiye eri olarak çalışan Merve Öztürk. Öztürk ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle özel bir röportaj gerçekleştirdik. Evli ve 1 çocuk annesi olan Öztürk, mesleğinin zorluklarını, ailesinin ve toplumun kendisine bakış açısını Bandırma Şehir Medya’dan Cemal Atabey’e anlattı.
2015 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma İtfaiye Grup Amirliği’nde çalışmaya başladığını ifade eden İtfaiye Eri Merve Öztürk, “2013 yılında bu mesleğe giriş yaptım. Bandırma’da stajımı yaptım. Yalova Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü mezunuyum. 2015 yılında bu yana da burada çalışıyorum. Yaz aylarında saha görevi kış aylarında ise eğitmenlik görevlerinde bulunuyorum. Tabi yine kış aylarında oluşan vakalarda saha görevlerini de üstlenmekteyim” dedi.
BANDIRMA’DAKİ TEK KADIN İTFAİYECİYİM…
Bandırma’daki tek kadın itfaiye olduğunu vurgulayan Öztürk, erkek hegemonyasındaki bir meslek olan itfaiyecilikte bir kadın olarak yaşadığı zorlukları ve toplumun kendisine bakış açısını da değerlendirdi. Öztürk, “İtfaiyecilik erkek egemen bir meslek gibi gözükse de, günümüzde kadınların bu meslekteki yerinin her geçen gün daha da kabullenildiğini hissediyorum. Stajımda çok fazla tepki alıyordum ama artık hem iş hem mesai arkadaşlarım hem de vatandaşlar bu duruma alıştı ve takdir bile ediyorlar. Ben bu mesleği yaptığım için asla pişman olmadım. Hareketli bir meslek olmasından dolayı seviyorum. Aynı zamanda Sağlık Meslek Lisesi mezunuyum. Lise eğitiminin ardından programımı değiştirip itfaiyecilik bölümünü tercih ettim” dedi.
Bir yangın mahallinde ya da eğitim çalışmalarında vatandaşların kendisine bakış açısını da aktaran Öztürk, “Eğitimde daha fazla olumlu karşılanıyorum. İletişim yönünden kadınlarda biraz daha girişkenlik ve olumlu yaklaşım söz konusu olduğunu düşünürsek eğitimlerde bu daha ön plana çıkıyor. Saha görevlerinde ilk başta kadınsınız, yapabilir misiniz önyargısı oluşuyor ama sonrasında yanıma gelip bu meslek hakkında bilgi alıp, çocuklarının bu mesleğin eğitimini görmesi için hangi yolu seçmeleri gerektiğini soranlar bile oluyor. Burada tabi amirlerimin, Büyükşehir Belediyesi’nin ve itfaiye daire Başkanlığı’ndaki arkadaşlarımın desteğini hiçbir zaman esirgeyemem ” dedi
Çocukluğunda aklında itfaiyeci olmak gibi bir düşüncesinin olmadığını ancak sağlıkla ilgili bir alanda çalışmak istediğini ifade eden Merve Öztürk, “İtfaiyeciliğe geçişim lise 3 ncü sınıfta tanışmamla başladı. O yıllarda çok önü kapalı bir meslek gibi gözüküyordu. Acabaları vardı. Ağır bir meslek gibi gözüküyordu. Fakat sağlık açısından daha iyi bir tercih olacağı kanısına vardım. Çünkü sağlıkta birebir insanlarla mücadele ederken, burada hem insanlara yardım edip, bilinçlenme anlamında, hayat kurtarma anlamında ve yardımcı olmak anlamında aktif faaliyet gösterebildiğini hissettim ve bu beni daha çok tanımlıyordu. İlk olarak üniversiteye gidip eğitimlere başladığımda bir acaba hissiyatına kapıldım. Cihazları görüyorsunuz, mesleki eğitimleri görüyosunuz. Kapalı alanda ilerleme teknikleri, trafik kazalarında müdahale gibi aşamaları görüyorsunuz. Bazen çok farklı olaylarla karşılaşıyoruz. Bir defasında küçük bir çocuğu trafik kazası yapmış bir araçtan çıkarmıştım. O an benim hafızamdan yıllardır gitmedi. Ama tabi yıllar geçtikçe artık soğukkanlı olmaya başlıyorsunuz.” diye konuştu.
AİLEM : KADINDAN İTFAİYECİ Mİ OLUR?
Ailesinin itfaiyeci olacağını söylediği zamanki ilk tepkisini de aktaran Öztürk, “Ailem tabi itfaiyecilik bölümü okuyacağımı öğrenince ilk başta çekinceyle yaklaştı. Erkek egemenliğinde bir meslek, cihazlar ağır, çalışma koşulları farklı nasıl yapacaksın dediler. Fakat tabi eğitimlerimi tamamlayıp mesleğe girdiğimde hiç kimsenin bu meslekte tek başına bir müdahale yapmadığını, herkesin birbirini kolladığını, kendi can güvenliğini de en az başkalarının ki kadar ön planda tutmam gerektiğini öğrendim. Her zaman birlik içinde ve ekip çalışması içindeyiz. Bu nedenle vakalarda olumsuz bir durumla karşılaşmıyoruz. Bugün evliyim ve 1 çocuğum var. Eşim de sağlık personeli ve sahayı, çalışma ortamlarımızı biliyor ve beni de destekliyor. Tanıştığımızda da zaten burada itfaiyeci olarak çalıştığımızı ve ortamımızı biliyordu. Herhangi bir sıkıntı olmuyor” dedi.
Mesleğin zor yanlarını da anlatan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma İtfaiye Grup Amirliği İtfaiye Eri Merve Öztürk, “Yangın mahallerinde çökme, patlama, elektrik kaçağı gibi bir çok olayla karşı karşıya kalıyoruz. Tabi bu tehlikelerin yanısıra bir çok iş kazasına da tanık oluyoruz. Tabi ki ekipmanlarımız bizim bu olaylara müdahale ve olaylarda karşılaşabileceğimiz tehlikeler gözetilerek yapılmış ekipmanlar. Önemli olan bizim kendi güvenlik önlemlerimizi alarak olay mahalline gitmemiz. Yangın mahalline gittiğimizde psikolojik açıdan da bir çok tablo ile karşılaşabiliyoruz. Düşünün hayatta oturdukları bir tek evleri dakikalar içinde küle dönen insanların bulunduğu hali görüyoruz. Bazen can kayıpları oluyor, trafik kazalarında bu özellikle önümüze çıkabiliyor ve üzülüyoruz. Bende her zaman küçük çocukların bu olaylarda etkilenmesi, yaralanması veya hayatlarını kaybetmesi yoğun etkiler bırakıyor. Belki de benim de küçük bir çocuğumun olması bunda en önemli etken. Tabi meslekte yıllar geçince bu üzüntülerin üstesinden gelmeyi ve geri planda bırakmayı öğreniyorsun. Bir çok yılımızı burada geçirsek de bir çok olayla karşılaşsak da o duyguları içimizde bir yerde yaşıyoruz” dedi.
“YAPABİLECEKLERİNE İNANÇLARI VARSA HAYALLERİNİN ARKASINDAN GİTSİNLER”
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma İtfaiye Grup Amirliği İtfaiye Eri Merve Öztürk, itfaiyecilik mesleğini seçmek isteyen kadınlara yönelik olarak da şu sözleri söyledi. “Bence hiç tereddüt etmesinler. Özellikle kadınlarımızın yapabilir miyim algısı çok baskın oluyor. Ama biz her olaya ekip arkadaşlarımızla birlikte müdahale ediyoruz. Burada ben 60 erkek itfaiye personeli ile birlikte çalışıyorum ama her aşamada desteklerini hissediyorum. Hayalleri varsa bu meslekle ilgili hayallerinin arkasından gitsinler. Toplum baskısı, bakış açısı gibi şeyleri dert etmesinler. Mesleğe giriş yaptıklarında onları ilk tebrik eden o yadırgayan insanlar oluyor. O yüzden yapabileceklerine inançları varsa hayallerinin arkasından gitsinler” diye konuştu.



