Zafer Partisi Bandırma İlçe Başkanı Samet Topaloğlu, hastane ve üniversitenin aynı ulaşım güzergâhında oluşturduğu yoğunluğa dikkat çekerek, yıllardır çözülemeyen ulaşım probleminin yalnızca trafik sorunu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Topaloğlu, yaptığı açıklamada hastaneye sağlık hizmeti almak veya yakınlarına refakat etmek amacıyla giden vatandaşlar ile üniversite öğrencilerinin aynı ulaşım yoğunluğu içerisinde ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti.
“Hastalar İçin Süreç Daha da Yorucu Hale Geliyor”
“Hastane ve üniversitenin aynı ulaşım güzergâhında oluşturduğu yoğunluk ve yıllardır çözülemeyen ulaşım problemi, artık yalnızca trafik veya ulaşım sorunu olarak değerlendirilmemelidir” diyen Topaloğlu, konunun doğrudan insan sağlığı, yaşam kalitesi ve toplumun geleceğiyle ilgili olduğunu ifade etti.
Hastaneye ulaşmaya çalışan insanların önemli bir bölümünün sağlık sorunları bulunan kişiler olduğunu hatırlatan Topaloğlu, ulaşım koşullarındaki yetersizliklerin hastalar ve refakatçileri açısından mevcut zorlukları artırdığını dile getirdi.
Topaloğlu, “Hastalar ve refakatçileri için zaten zor olan bir süreç, ulaşım koşullarının yetersizliği nedeniyle daha da yorucu ve yıpratıcı hâle geliyor. Bunun yanında her gün bu güzergâhı kullanmak zorunda kalan öğrenciler de yoğunluk, kalabalık, stres ve uzun ulaşım sürelerinden doğrudan etkileniyor” ifadelerini kullandı.
“Konu Halk Sağlığı Açısından da Ele Alınmalı”
Ulaşım sorununa halk sağlığı açısından da bakılması gerektiğini savunan Topaloğlu, hastane çevresindeki toplu taşıma koşullarının hastalar, refakatçiler, öğrenciler ve diğer vatandaşları aynı yoğun ortamda buluşturmasının ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Topaloğlu, “Burada amaç hastaları veya hastaneye gelen vatandaşları suçlamak değildir. Tam tersine, hastaneye şifa aramak için gelen insanın da, eğitimine devam etmek için yola çıkan öğrencinin de daha sağlıklı, güvenli ve nitelikli bir ulaşım hakkına sahip olduğunu hatırlatmaktır” dedi.
“Neden hâlâ kalıcı bir çözüm üretilmedi?”
Yıllardır devam eden ulaşım probleminin günübirlik ve geçici uygulamalarla çözülemeyeceğini belirten Topaloğlu, bölgenin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını dikkate alan kalıcı bir ulaşım planlamasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Topaloğlu, yetkililere şu soruyu yöneltti:
“Bu sorun yıllardır yaşanıyorsa, neden hâlâ kalıcı bir çözüm üretilmedi?”
Hastaların, hasta yakınlarının, öğrencilerin, sağlık çalışanlarının ve bölge sakinlerinin yaşadığı ulaşım sıkıntısının yalnızca trafik yoğunluğu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Topaloğlu, konunun sağlık, eğitim, güvenlik ve yaşam kalitesi boyutlarıyla birlikte ele alınması çağrısında bulundu.
Topaloğlu açıklamasını, “Mesele sadece insanların bir yerden başka bir yere ulaşması değildir. Mesele; hastaneye şifa bulmaya gelen insanın daha fazla yıpranmaması, öğrencinin sağlıklı bir şekilde eğitimine ulaşabilmesi ve toplumun her kesiminin daha güvenli ve sağlıklı ulaşım koşullarına kavuşmasıdır” sözleriyle tamamladı.

