İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Kamu Diplomasisi ve İletişim” konulu konferans, AK Parti Balıkesir Milletvekili ve aynı zamanda TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Vekili Dr. Mustafa Canbey’in konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Aziz Sancar Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Rektör Prof. Dr. İsmail Boz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu ve Prof. Dr. Mehmet Emin Erçakar, Genel Sekreter Faruk Küçük, İletişim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Hatice Aydın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Ayhan, Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tarhan Okan, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Hacıcaferoğlu, akademik ve idari personel, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları ile öğrenciler katılım sağladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmasını Rektör Prof. Dr. İsmail Boz gerçekleştirdi. Rektör konuşmasında, ilmin, tecrübenin ve birlikteliğin bir araya geldiği bu programın önemine vurgu yaparak davetli konuşmacı Dr. Mustafa Canbey’in özgeçmişine ilişkin bilgiler paylaştı.
AK Parti Balıkesir Milletvekili ve aynı zamanda TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Vekili Dr. Mustafa Canbey, konuşmasında kamu diplomasisi kavramının ortaya çıkış sürecine değinerek, kavramın gelişim sürecini ayrıntılarıyla anlattı. Kamu diplomasisini, devletlerin klasik diplomatik çalışmalarının yanı sıra hedef kitlelere dönük iletişim faaliyetleri olarak değerlendiren Dr. Canbey, bu sürecin halkla ilişkilerle benzer yönleri bulunduğunu ifade etti.
Kamu diplomasisi alanında sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kurumların da etkili rol üstlendiğini belirten Dr. Canbey, Türkiye’deki çalışmaların özellikle 2011 yılında Başbakanlık bünyesinde Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün kurulmasıyla ve ardından çalışmaların Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı çatısı altında sürdürülmesiyle daha aktif hale geldiğini belirtti. Konuşmasında yumuşak güç kavramına da değinen Dr. Canbey, dizi sektörünün kamu diplomasisinde nasıl kullanıldığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya ve geleneksel medyanın kamu diplomasisi açısından önemine dikkat çeken Dr. Canbey, yeni medyanın mutlaka doğru şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Çağın gerçeklerinin iletişim süreçlerini de değiştirdiğini belirten Dr. Canbey, “Ne yapılırsa yapılsın, mutlaka iletişim sürecinin yönetilmesi gerekir.” diyerek zamanın ruhuna uygun hareket etmenin önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin uluslararası alandaki etkinliğinin arttığını dile getiren Dr. Canbey, Anadolu Ajansı (AA), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi kurumların kamu diplomasisi faaliyetlerinde önemli rol üstlendiğinin de altını çizdi.
Etkinlik sonunda soru-cevap bölümü yapıldı. Ardından Dr. Mustafa Canbey’e katkılarından dolayı Rektör Prof. Dr. İsmail Boz tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi. Program bitiminde Rektör Prof. Dr. İsmail Boz, Dr. Mustafa Canbey ve beraberindeki heyet İletişim Fakültesi öğrenci toplulukları stantlarını tek tek gezerek topluluklar hakkında bilgi aldı. Medya merkezimizi de ziyaret eden heyet üniversitemiz kafeteryasında İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci topluğu başkanları ve danışman hocaları ile sohbet edip, kahve içti. Program, Üniversitemiz merkez kampüsünde yapımı devam eden camii inşaatına gerçekleştirilen ziyaretle devam etti. Rektör Prof. Dr. İsmail Boz, AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey’e Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii hakkında detaylı bilgiler verdi.
Heyet daha sonra Spor Bilimleri Fakültesi binasında faaliyet gösteren Genç Ofis’i ziyaret etti. Burada uluslararası misafir öğrencileri ile bir araya gelen Dr. Canbey, öğrencilerle samimi bir sohbet gerçekleştirerek eğitim süreçleri, Türkiye’deki yaşam deneyimleri ve beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulundu.

